Rosia Montana – Exemplu concret de propaganda


        Sistemul de propaganda a ajuns asa de puternic de nu mai stie nimeni ce sa creada. Ce este cert: proiectul de exploatare este un rau inimaginabil de mare.

        Sa clarificam de fapt de se intampla.

Subiectul Rosia Montana este tratat de public doar din punct de vedere ecologic. Se ignora total partea economica.
Ce-i de fapt acolo: zacamintele contin peste 300t uraniu de mare puritate, 800t aur, 2000t argint. Metale rare pe care le vor si americanii si rusii (inclusiv wolfram).
Pe langa faptul ca zacamintele din Rosia Montana si alte multe metale importante. Contractul de concesiune contine o clauza prin care orice metal recuperat aditional, devine proprietatea firmei care efectueaza extractia. Deci cineva vrea sa puna mana pe tot.
Specialistul Aurel Suntimbrean despre proiectul Rosia Montana declara clar ca intr-un document intocmit de un grup de profesori de la ASE, Bucuresti se spune, pe calcule, nu pe povesti, ca valoarea celorlalte metale rare de la Rosia Montana e mai mare de patru ori decat valoarea aurului si argintului de acolo.
Rezerva de aur a Romaniei este de putin peste 100t. Ce-i la Rosia Montana valoreaza cel putin de 15 ori pe atat.
Ce castiga Romania ? Nimic.
Calculele RMGC sunt, in mod evident, exagerat de optimiste avand in vedere ca, beneficiind de facilitatile oferite zonelor defavorizate si de cele prevazute de Legea Minelor, proiectul minier Rosia Montana prevede ca in primii patru ani de la inceperea exploatarii compania Rosia Montana Gold Corporation SA nu va plati impozit pe venit, va fi scutita de plata taxelor vamale si va acorda statului roman doar o redeventa de 2% din valoarea productiei brute.
Acum va e clar ?
Si daca vreti istoricul intreg, cititi ce a scris si Ion Coja despre Aurul tarii:
http://ioncoja.ro/doctrina-nationalista/manifest-lansat-la-universitate-dati-mai-departe/

        Intrebari, nelamuriri si raspunsuri

De ce asa-zisii mineri protestatari de la Rosia Montana erau imbracati la tipla, cu casti si echipamente complet noi, nefolosite vreodata ? Cine i-a sponsorizat ? Aia nu-s mineri, ci actori.
Daca-s mineri sa ne arate toti mainile. Pun pariu ca majoritatea n-au tinut in viata lor o unealta in mana. Sau mai bine sa arate buletinele cu adresele lor de acolo…o sa fie clar ca-s majoritatea infiltratori.
Ce cauta un moldovean (prezentat foarte des pe mai toate posturile TV de la noi, mai ales pe 22 Septembrie) sa se dea drept localnic si sa ceara loc de munca acolo, cu pretextul ca nu vrea sa plece in alta parte la munca ? Din moment ce e moldovean a plecat deja, fiind acolo.
Pe ‘mineri’ si moldoveni platiti cu ora sa protesteze s-a mai identificat si un fost cadru militar printre ei. Ca sa vezi…si ala e brusc tot miner. E foarte clar cat de bine e pusa la punct inscenarea asta de catre cei ce au interes acolo. Dar distrugerea ruinelor Alburnus Maior in urma exploatarii ? Ca sa ramanem la subiect, organizatia cu acelasi nume se opune vehement exploatarii…si este fondata de localnici.
De ce UPC a scos din grila Nasul TV, o televiziune gratuita ? — Aici va zic eu – directorul Rosia Montana Gold Corporation a fost director si pe la UPC si logic, mai are ceva pile. Iar Nasul TV a fost aratat si punctul neporpagandistic de vedere, adica protestele anti proiectul Rosia-Montana, spre deosbire de elelalte televiziuni, care alocau 30 de minute asa-zisilor mineri de acolo si 30 de secunde pentru protestele din Piata Universitatii. Si in cele 30 de minute repetau sustinut svente anume, parca vroiau sa faca programare neuro-lingvistica cu telespectatorii. Doar ca unii s-au mai desteptat si nu prea se mai uita la TV…decat ca la un obiect decorativ.

Locuri de munca ? Propaganda ! Au plecat 7 milioane de romani din tara si nu a comentat nimeni si acum ca s-au gasit 33 de insi sa stea un pic la intuneric, probabil majoritatea platiti bine pentru asta, brusc s-au trezit toate televiziunile sa tipe.
Daca vom merge pe principiul asta ne trezim ca maine cei din regiunea Moldovei vor cere sa se taie toate padurile pentru ca ei n-au locuri de munca si altceva inafara de exploatari forestiere nu stiu sa faca.
Si apropos de asta, a mai aparut si o reclama idioata care baga subliminale pe tema ca sa zici saru’mana ca ai loc de munca…sa nu cumva sa mai ai pretentii la salariu sau la pauza. E clar, se vrea sclavie corporatista.

        Cei care sunt prea inconstienti au ocazia acum sa isi aminteasca: Baia Mare, 30 ianuarie 2000. SC AURUL SA promisese un plan cu cianuri si poluare zero. A rezultat cel mai mare dezastru ecologic din istoria Europei Centrale.
Da, poate nu stiati: de accidentul minier din 2000 de la Baia Mare a constat intr-o scurgere de cianura produsa langa Baia Mare. Accidentul s-a produs la societatea Aurul S.A., un joint-venture al companiei australiene Esmeralda Exploration si al guvernului roman. Cianura deversata a afectat raurile Sasar, Lapus, Somes, Tisa si Dunare inainte de a ajunge la Marea Neagra.
Apele poluate, in special Tisa si Dunarea, au provocat moartea unei mari cantitati de peste in Ungaria si in Iugoslavia. Accidentul a fost unul dintre marile dezastre ecologice din Europa de dupa Cernobil.
Se intentioneaza extragerea a 200 de milioane de tone de minereu, circa 800 de grame de cianura fiind necesare pentru fiecare tona. Aceasta inseamna 200 de mii de tone de cianura lasate libere in natura, in apa, in sol. Iar un gram de cianura omoara un bou.
Patrulaterul aurului din Muntii Apuseni este tezaurul nostru national. Si e pe cale sa intre in mana unor banditi internationali care vor sa-l sece dintr-o data, lasand in urma un peisaj mutilat si otravit de cianuri. Bisericile sunt pe cale sa fie rase din temelii, fabuloasa istorie a locului va fi umilita, batjocorita, trasa inca o data pe roata. Cu buzunarele niciodata satule de bani, responsabilii de azi ai destinelor tarii uita ca Patrulaterul aurului din Apuseni este, inainte de toate, un Patrulater al istoriei nationale.
Acolo, la Albac, la Abrud, la Rosia si Campeni, s-au scris doua dintre cele mai importante momente ale identitatii noastre nationale: rascoala lui Horea si revolutia lui Avram Iancu. Jertfa lor, platita cu torturi fizice si morale, i-a adus pe moti si pe ardeleni la masa istoriei, lasand Apusenii in pastrarea intregului romanesc.
Pe Dealul Carpeni, de sub stancile varfului Gauri, sunt zeci de ruine dacice si romane, iar ceramica rosie a acestor ruine arde printre ierburile culcate de vanturi; adevaratele flacari de pe comori sunt resturile de vase, de amfore, pe care noi le calcam in picioare la fiecare pas, pentru ca nu avem pe unde trece. Peisajul este terifiant: se vad resturile unei biserici paleocrestine abia explorate ce vor fi ingropate in steril, stupefactia lasa loc unui urlet interior si unei panici care nu poate fi explicata.
Sufletul acestui loc al Dealului Carpenilor este coplesitor. Cum de aceste locuri nu sunt clasate arheologic, cum de vor fi acoperite de mizeria cianurilor fara macar sa fie dezgropate ? Iarba si copacii acopera cat vezi cu ochii zidurile unor constructii inghitite de valurile istoriei. Ale istoriei noastre. Si daca sunt clasate, atunci cum sa fie sacrificate ? Si daca vor fi sacrificate, atunci ce a cautat ministrul culturii, domnul Teodorescu, aici, invitat de compania traficantului de droguri ? Lumea e pe invers. Unde e Academia Romana, unde-s intelectualii nostri, unde sunt acele spirite vesnic treze, care ar trebui sa se lege cu lanturi de pietrele acestea maturate de vanturi, ale sanctuarului ciudat de langa Taul Gaurilor, de pe dealul Habadului, de sub varful Schiolnei ?
Drumul roman care lega Alburnus Maior (Rosia Montana), de Alburnus Minor (Abrud) e aici, trece pe langa ceea ce pare a fi fost un urias sanctuar de forma semirotunda; o piatra de altar zace parasita; zeci, sute de morminte ale unor timpuri milenare sunt raspandite in intreaga zona. E mai mult, mult mai mult decat credem. Ni se arata apoi alte si alte guri de mina stravechi, de mii de ani, in care inca si astazi se mai poate scormoni pe filoane, dupa aur.
Exploatarea salbatica ce se preconizeaza la Rosia Montana, stramutand sute de case si aruncand in aer muntii si istoria, este un exemplu de nedurabilitate totala. Este cel mai neplacut prejudiciu ce se poate aduce mediului inconjurator. Din punct de vedere economic, a fost demonstrat, in toata istoria economiei mondiale, ca un profit maxim intr-un timp scurt nu este totodata un fenomen durabil.

        Situatie similara in Grecia
Acum cateva luni, 50 de barbati mascati inarmati cu cocktailuri Molotov au asaltat o mina de aur din nordul Greciei. Dupa ce au incendiat buldozere, camioane si baraci ce apartineau companiei miniere canadiene El Dorado si companiei subsidiare Hellenic Gold, grupul a folosit trunchiuri de copac pentru a impiedica politia si pompierii sa ajunga la fata locului. Daca distrugerea asta de masinarii si folosirea darurilor Mamei Naturi pentru protectie va suna a lucrare de activisti eco, sa stiti ca asa a si fost. De fapt, a fost doar unul dintre numeroasele momente dramatice care s-au petrecut recent in urma deschiderii unei mine de aur in Skouries, una dintre cele mai vechi paduri din Grecia.
In 2003, Hellenic Gold, urmata de El Dorado, a obtinut dreptul de a exploata aurul si arama in valoare de peste 12 miliarde de dolari ce se ascund in aceasta zona muntoasa. Statul grec a primit in urma afacerii doar 11 milioane de dolari drept compensatie pentru mine, lucru care i-a enervat si mai tare pe locuitorii din zona. Pe lânga faptul ca o parte din padurea straveche va fi dezradacinata, locuitorii isi mai fac griji si despre efectul minei asupra turismului, agriculturii si a pescuitului. Acestia sunt stâlpii care sustin economia locala si risca sa fie distrusi de poluarea ce va avea loc in jurul minei.
In luna octombrie a anului trecut, in cadrul celui mai mare protest impotriva deschiderii minei, politia a atacat demonstrantii, a spart geamurile masinilor parcate, a trântit femei batrâne la pamânt, a atacat un politician de stânga care protesta in fata departamentului de politie si a aruncat in multime canistre cu gaz lacrimogen, care au si incendiat o parte din padure. Dar iata ca aceste tactici nu i-au speriat pe protestatari.
De atunci, padurea a fost incercuita cu sârma ghimpata, peste tot sunt puncte de control ale politiei, iar paznicii mascati patruleaza zona hartuind localnicii si cerându-le sa se identifice. Asta e ilegal in Grecia, dar El Dorado nu da doi bani pe ce e legal si ce nu. Compania sustine ca minele vor da nastere la 1 000 de joburi noi, iar investitia va ajuta la cresterea economiei Greciei.
Criticii minei sustin ca mai multe joburi se vor pierde din cauza poluarii si a distrugerii mediului. ?i probabil au dreptate. Din pacate pentru companiile avide de aur, informatiile si cifrele date de ei nu au sens. Din cele 12 miliarde care ar trebui sa iasa din exploatarea aurului, Grecia primeste doar 11 milioane si zece la suta din impozite. Prin urmare, odata ce vor incepe sa se strânga tonele de deseuri si economia locala va fi devastata, Grecia va avea mult mai mult de pierdut decât de câstigat.
Cum compania greceasca subsidiara e detinuta de Giorgos Bobolas, omul care controleaza aproape toata presa mainstream din tara, reportajele din ziare n-au dat informatii corecte si complete despre situatia din padurea Skouries. Iar legaturile politice ale lui Bobolas au asigurat implicarea politiei in numar atât de mare.
Ziarele au raportat totusi ceva: faptul ca ministrul grec al Apararii Cetatenilor, Nikos Dendias, a mers la Skouries si a cerut efectuarea unei serii de arestari dupa atacul de duminica. Astfel, 33 de activisti locali au fost detinuti din cauza politicii lor. Printre ei se numara si Lazaros Tsokas – membru al SYRIZA, un partid grec de stânga – care a fost numit sustinator al protestului ilegal si a fost arestat. Cei detinuti acuza politia ca le-a luat mostre de ADN desi erau acuzati de infractiuni minore, ceea ce e iar ilegal conform legislatiei grecesti.
Politia a incercat sa retina si doua persoane care au infiintat antigoldgreece, un blog care expune toate afacerile corupte ale companiei Hellenic Gold cu oficialii locali. Pâna acum, autoritatile n-au reusit sa le detecteze, dar una dintre bloggerite, Maria Kadoglou, mi-a spus:
„Acuzatiile sunt nefondate. Atmosfera de aici e impartita intre cei care cred ca mina va aduce avantaje zonei si cei care se opun deschiderii ei. incercam sa stopam operatiunile miniere prin metode legale, dar autoritatile locale raspund dupa luni de zile petitiilor noastre. Atunci când o fac, raspunsurile lor sunt irelevante si ridicole. intre timp, compania si-a instalat deja tabara in regiune si intimideaza localnicii cu metodele de securitate draconice pe care le foloseste.”
Multe companii straine parasesc Grecia si cauta acces la capital si coduri de taxe mai stabile in alte tari. Dar daca ai conexiunile potrivite in interior, atunci scutirile de taxe si accesul la fondurile europene prezinta o oportunitate de a intra in Grecia si de a-i exploata situatia financiara dezastruoasa pentru a te imbogati. in timp ce canalele de stiri le ofera familiilor grecesti o cina in fata televizorului condimentata cu xenofobie, apocalipsa financiara si batai intre partidele politice, adevarate crime si infractiuni – cele care jefuiesc pe absolut toata lumea – se petrec undeva in fundal, in locuri ca Skouries.

        Concuziile sunt simple si drastice:

Proiectul de exploatare de la Rosia Montana este un jaf la adresa tarii. E ca si cum ar veni cineva la voi acasa, v-ar spune ca va plateste cu bonuri de masa ca sa va scoateti in strada ce aveti in casa, ca ei apoi sa vanda tot, air voi sa va alegeti cu un procent nesemnificativ. Si ar trebui sa fiti si recunoscatori.

Dezastrul ecologic este incontestabil. Nu este prima data in istorie cand se intampla asa ceva, deci faptele vorbesc de la sine. Studiati cazul de la Baia Mare sau alte situatii din afara.

Propaganda functioneaza extraordinar. Cam toate televiziunile prezinta situatia impachetata astfel incat sa rezulte din ea ce se urmareste de sus, nu realitatea. Stiti vorba aia ‘televizorul minte poporul’ ? E…acum e mai adevarata ca niciodata.

        In incheiere, vedeti acesta secventa video cutremuratoare:

        Si daca aveti rabdare, un scurt documentar:

        Update 2013.09.28: Autobuzul cu ‘meatbags’ platiti sa apara in poze a/cu mineri la Rosia Montana. Corporatia profita de ce-i ce n-ao o paine pe masa sau de aia care vor sa scoata un leu din orice. Vedem aici, de la oameni in costum, adolescenti cu casti de miner pana la tigani cu puradeii dupa ei. Vedeti sfarsitul: li s-au dat pachetele ca sa vina:

        Inca ceva ce merita vazut:

        Si cum arata Rosia Poini dupa exploatare:

This entry was posted in Mind Wars and tagged . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s