Boi si Vaci Episodul 5: Scremerea Mariei


Pentru cine nu si-a dat seama, titlul face referinta la asa-numita emisiune ‘Vocea Romaniei’ care ne-a bantuit pe la tembelizor in ultimul timp.
Sigur va intrebati ce-oi avea si cu astia.
Pai, lasand simbolistica satanista la opate (ca pentru asta vom avea un episod special, mult mai interesant), sunt multe de care sa ne luam.

1. Prea multa preaslavire a concurentilor, mai ales in partea finala. A lipsit clar o parere pur critica, o parere care sa spuna direct. E un lucru poate mai putin important, dar la ce se vroia a fi emisiunea, ar fi trebuit si un arbitru serios, unul fara bocete si pupincurisme.
2. Pile si relatii. S-a vazut clar ca multi din concurenti (de fapt in special concurente) au ajuns prea departe doar din cauza ca aveau pe cineva unde trebuie sau ca le-a facut cineva reclama prea mare.
3. Rating, spam, reclame. Binenteles ca la o emisiune suficient vizionata, principalul obiectiv devine ratingul. De acolo vine si partea excesiva cu reclame. Se cotizeaza mai mult, se difuzeaza mai multe, rezulta, logic, profit exponential.
In plus la asta, cel putin in parea mai dinspre final (adica ultimele emisiuni, mai ales finala) au avut de fapt doar vreo 25% din ce trebuia, adica scremerea concurentilor, nu a altora, nu dat cu parerea, amintiri din buda sau cu reclame.
4. Scremerea de care vorbeam in titlu. Au fost multe rau scremutele de data asta. Mare parte chiar doar s-au scremut la microfon si atat, dar au ajuns destule suficient de departe in concurs incat sa-si dea seama si cei ce nu-s din domeniu ca respectivele scremute nu aveau ce cauta in fazele respective. Asa de tare isi bateau joc de saracele melodii cantate de cate cineva demn de a fi amintit in istoria muzicii. Bine ca n-au iesit saracii din morminte sa protesteze. Scremutele alea trebuiau clar eliminate la prima vocala vociferata…dar se termina concursul prea repede si disparea brusc punctul 3 de mai sus.
Ca nu le iesea mai deloc…dar ele se scremeau in continuare, exact ca si cum n-ar fi cantat pe gura, ci pe partea opusa. Si pe langa asta, dupa ce ca sunau cateodata ca un posterior defect, mai erau si super-arogante.
Bineinteles ca aroganta aia era mentinuta si de arbitrii. Aici a excelat cel mai mult baboblonda. Pupincurism ca al ei catre propria ucenica nu s-a mai vazut decat in politica.
Si scremerea asta ne trimite implicit la urmatorul punct:
5. Buci, nu voci. Exact. In loc de voci, de multe ori am primit buci.
In primul rand bucile despuiatelor care, neavand o scremere vocala suficient de acordata ca sa nu zgaraie semnificativ urechile audientei, au gasit altceva de prezentat: propriile buci, sau alte componente (cazul colanelor ‘macaralei’ care dupa ce ca era cat un turn de posta mai avea si fusta ultrascurta, sau a tatoaselor are au ofticat-o pe baboblonda din juriu ca dotarile erau mai mari si mai tari ca ale ei – pai asta e…la batranete nu mai e ca-n tinerete).
In al doilea rand…bucile altora. Exact. Daca despuiatele nu aveau cine stie ce buci in dotare, sau mai grav, daca erau barbati…implicit se descurcau mai greu din punct de vedere estetic. Dar au gasit solutia. Au adaugat tot felul de bucoase in peisaj, bineinteles cat mai despuiate, ca sa nu mai fie lumea atenta la voce…ci la ce se vede.

Si cu toate astea, castigatorul a castigat pe cinstite.

Baiatul respetiv nu a avut nici pile, nici relatii, nici mari personalitati care sa ii faca reclama, nici nu a tisat. El pur si simplu a cantat. Si a cantat cu vocea, nu altfel.
O alta metoda de trisare a scremutelor a fost una clasica si simpla: voce putina si multe din toate celelalte. Adica partea instrumentala si tipul de melodie ales de multe ori erau arhi-suficiente pentru toata piesa … nu mai era necesara prea multa interventie voacala. Si multe scremute au folosit din plin asta.
Bravo baiete, meriti tot respectul ! Ai trimis toate scremutele acasa.
Treaba asta e ceva exceptional. E probabil pentru prima oara in istoria Romaniei din ultimii 25 de ani cand cineva castiga ceva oficial cinstit si prin vot.
E culmea culmilor ca nu s-a furat la vot si aici. Eu unul ma asteptam, dar uite ca nu s-a furat. Poate or fi incercat si nu le-a functionat sistemul de numaratoare cu rezultat predefinit…nu stim…orice e posibil. Sa ia aminte politicienii ca poate se defecteaza si in cazul lor.

-Actualizare-
Master polonic defect
Nu merita un episod aditional, dar e in legatura cu ce scriam mai sus.
E vorba de corectitudinea aia care tot lipseste in tara asta.
La asa-zisul Master Chef 4 din cei 6 ajunsi in semifinala nu aveau ce cauta acolo. Cel putin alti 4 ar fi meritat sa ajunga in finala (in loc de ultimii 2 ramasi in concurs), dar au fost eliminati intentionat sau pe alte motive decat cele de competenta in ale gatutului. Considerand doar finalistii, castigator clar trebuia sa fie cel ce a iesit pe locul 3. Chiar si majoritatea publicului a fost de acord cu asta. Sa umflii intentionat notele unui concurent si sa-i dai cea mai mica nota posibila la acel nivel altuia, doar ca asa s-a stabilit ca trebuie, e o mare rusine. Ia aminte tanti macaronara din juriu ! N-a fost frumos deloc ce ai facut.

Asa de meseriasi erau unii ajunsi departe in concurs incat n-au fost in stare sa faca niste prapadite de oua ochiuri. Pai ba concurentilor, daca se facea o echipa din voi toti si una din studenti saraci de pe la vreo facultate din cine stie ce oras uitat de lume, va bateau aia la oua de ati fi avut si noaptea cosmaruri. La proba aia corect ar fi fost sa fie trimisi majoritatea acasa. Cum ba sa ai pretentii de bucatar sef si sa nu stii sa faci niste oua ?

Si ca tot am adus vorba de compententa, auto-numitii ‘chefi’ (poate cefe – li se potriveste mai bine) s-au facut singuri de cacao. Cum sa elimini pe cineva, apoi sa-l chiemi inapoi si ala sa castige finala ?
Pai se vad doua lucrui de la o posta: 1 – ca a fost manevra. 2 – ca sunteti niste boivaci-sefi din moment ce ati eliminat un om de ‘bun’ ce era si apoi l-ati scos intentionat castigator. V-ati contrazis singuri. Rusine !

This entry was posted in Neutral Zone and tagged , , , , , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s