Victoria Greciei contra Mafiei Financiare Internationale


Fiecare canal de stiri vine cu povestea crizei din Grecia care suna de genul: guvernul a cheltuit prea mult si a ajuns sa dea faliment, iar generoasele banci le-au imprumutat bani, dar grecii n-au putut plati pentru ca nu si-au administrat banii corect.

Doar ca asta e doar propaganda si o minciuna spurcata. Nimeni pe la tembelizor nu explica ce s-a intimplat efectiv, nu doar in Grecia ci si in alte tari cum ar fi Spania, Portugalia, Italia, Irlanda care ‘beneficiaza’ de masuri de austeritate.

Aceasi minciuna si propaganda s-a folosit de catre banci si corporatii pentru a exploata diverse tari din America Latina, Africa sau Asia, zeci de ani la rand.

Grecia, ca si alte tari, nu a cazut de la sine, ci a fost vorba de o cadere provocata.

Pe scurt, bancile au jefuit guvernul grec si i-au impins intentionat in datorii nesustenabile, in timp ce bunurile publice care generau bani au fost vandute oligarhilor si corporatiilor internationale.

Acum voi explica cum si de ce s-a intimplat asta.

Daca va plac filmele clasice cu mafioti ati vazut probabil cum un nas pune mana pe un restaurant. Se provoaca mai intai un incendiu, sau e cineva impuscat p-acolo…sau are loc un eveniment menit sa destabilizeze afacerea. Dupa ce afacerea incepe sa mearga foarte prost, vine Gigi si preia contabilitatea, Vasile distributia si Ion paza. Bineinteles ca proprietarul, daca mai traieste, va saraci pana in momentul in care va trebui sa doneze tot restaurantul pentru a scapa de datorii.

Aceasi schema se aplica si la nivel international impotriva tarilor.
E o lucratura in 4 etape:

1. Criza initiala din 2008 a fost lucratura Wall Street si bancilor internationale.
Daca va aduceti amninte, bancile au venit cu ideea (buna pentru ele) de a oferi credite celor cu un istoric nu tocmai favorabil, dar l-au oferit cu niste conditii destul de nasoale cum ar fi dobinda foarte mare. Apoi aceste bombe cu intarziere au fost frumos impachetate si vandute ca obligatiuni ipotecare catre diverse entitati financiare de prin lume pentru un profit imens.
La aceasta activitate criminala au ajutati si agentiile de rating, o alta increngatura a sistemului bancar (S&P, Fitch, Moody’s). Acestea au dat rating-uri de multe stele acestor produse financiare menite sa se prabuseasca la momentul potrivit. Politicieni fara scrupule, cum ar fi Tony Blair, s-au alaturat Goldman Sachs si au comercializat aceste titluri periculoase pentru fondurile de pensii si municipalitati si tari din Europa. Cu schema asta, bancile si Wall Street-ul au facut sute de miliarde de dolari. Si cum justificarea pentru a face profit e chiar profitul (regula achizitiei 202), nu s-au oprit aici.

2. A explodat bomba financiara.
Bancile comerciale si de investitii de prin lume s-au prabusit in cateva saptamani. Guvernele atat la nivel local cit si regional si-au vazut investitiile si bunurile evaporandu-se. Bineinteles, cum o banca nu poate pica de la sine si totul fiind bine gandit initial, marile banci cum ar fi Goldman Sachs au profitat enorm in 3 feluri:
– au putut cumpara ieftin spre gratis alte banci mai mici
– unii mai din interior cum ar fi John Paulson (care si-a permis sa doneze sute de milioane de $) au pariat pe faptul ca obligatiunile vor pica, facind astfel multe miliarde (e ca si cum ai juca la loto si ai alege tu numerele castigatoare)
– bancile mari au cerut bailout-uri chiar de la cetatenii pe care i-au ruinat. In SUA, au facut sute de miliarde de la cetatenii platitori de taxe si mii de miliarde de la Federal Reserve Bank (care-i de fapt un grup de bancheri).
In Grecia, bancile au luat peste 30 de miliarde de dolari de la poporul grec. Asa-numitul guvern iresponabil a fost obligat sa salveze bancile in detrimentul oamenilor.

3. Bancile au fortat guvernele sa se indatoreze masiv. Una din tactici a fost sa degradeze semnificativ obligatiunile tarilor. Astfel, la sfarstiul lui 2009, randamentul (adica valoare invers proportionala cu pretul) obligatiunilor grecesti pe 10 ani s-a triplat (vedeti aici: http://www.tradingeconomics.com/greece/government-bond-yield ). Asta a ingenuchiat efectiv guvernul grec iar bancherii si-au ‘castigat’ astfel prima datorie de 110 miliarde euro.
Bancile controleaza foarte bine politica unei tari. In 2011, cind primul ministru al Greciei a refuzat al doilea bailout masiv, bancile l-au fortat sa demisioneze si l-au inlocuit repede cu vicepresedintele Bancii Centrale Europene, bineinteles, fara sa-l aleaga cineva…a fost pur si simplu numit. Si normal, noul ministru a semnat fiecare hartie primita de la bancheri. Astfel de schimbari au avut loc imediat si in Italia (chiar a doua zi) si Spania (dupa 10 zile), unde au fost pusi pe pozitii maimutoi controlati de bancheri. Dupa cateva luni, s-a folosit aceasi manipulare de piata a obligatiunilor. Acest terorism financiar, (cum bine l-a numit primul ministru actual din Grecia…si fapt care, spre deosebire de niste betivi care se impusca prin mall-uri si-s repede numiti teroristi, chiar se incadreaza conform definitiei din dictionar la capitolul terorism) a obigat parlamentul grec sa fie de acord cu al doilea mare bailout.
Aici nu pricep majoritatea: imprumuturile de acest gen nu-s pur si simplu imprumuturi ca si cu cardul de credit sau cum sunt cele de la banci. Aceste imprumuturi vin cu multe obligatii atasate, obligatii care impun privatizarea activelor tarilor. Sa ne intoarcem un pic la filmele cu mafioti: daca ati fazut Nasul 3, aminitit-va de Hyman Roth ‘investitorul’…si inlocuiti-l in practica cu FMI-ul sau Banca Centrala Europeana.

4. Din cauza datoriilor, grecii au trebuit sa vanda mare parte din activele profitabile catre mari corporatii internationale sau oligarhi. Privatizarile au fost fara mila, facind orice posibil pentru profit (regula achizitiei 73: daca-i profitabil, vinde-o si pe ma-ta).
In Grecia, ca si in multe alte state UE, privatizarea a inlcus apa, electricitatea, bancile nationale, aeroporturile, autoritatile portuare (Grecia fiind lider in transportul maritim), mijloacele de telecomunicatii.
Aditional, boss-ii financiari dicteaza fiecare punct din bugetul guvernului, un micromanagement inexistent in orice alta relatie creditor-debitor. Si bineinteles, ca dupa un astfel de control, venitul guvernului scade, iar datoria lui creste si mai mult. Cum se repara asta ? Pai cu reducerea cheltuielilor (adica concedieri, reducerea salariului minim, a pensiilor, a serviciilor publice) si cresterea taxelor, lucruri care afecteaza majoritatea, dar nu pe cei 1% din top. Reducerea la jumate a pensiilor adaugata la cresterea TVA-ului la peste 20% este echivalentul la (daca nu chiar mai rau decat) marea depresie a SUA din anii ’30.
Bineinteles ca manipulatorii continua, cerand privatizarea imediata a sistemului mass-media, ceea ce duce la controlul total al propagarii propagandei, folosindu-se mai apoi de asta pentru a se prezenta ei bancherii ca si salvatori, iar sclavia austeritatii e prezentata ca alternaiva cea buna.
Aceste practici jefuitoare au fost folosite foarte des de FMI si Banca Mondiala…si-s folosite in continuare.
Faptul ca Grecii au votat impotriva acestui jaf, reprezinta o mare victorie, dar asta este doar o batalie din cele multe. Una a mai castigat-o Islanda, in timp ce Italia a reusit sa iasa cu camasa nesifonata din situatie facind probabil cea mai inteligenta manevra din ultimul timp: taxarea si legalizarea averilor mafiotilor.

Ceea ce ar trebui acum sa se intrebe lumea mai mult decat ‘ce urmeaza in Grecia ?’ este ‘care-i urmatoarea tara pe lista ?’.

This entry was posted in Mind Wars and tagged , , , , , , , . Bookmark the permalink.

3 Responses to Victoria Greciei contra Mafiei Financiare Internationale

 1. xaeus says:

  Am sa explic un pic cum e treaba cu randamentul (yield-ul) asta, ca nu toata lumea e de specialitate. Dupa cum ziceam in articol, randamentul unei obligatiuni e ceva invers proportional cu valoarea obligatiunii. Daca pretul obligatiunii scade, randamentul creste. Da, stiu, e gandit bine termenul, a.i. sa bage lumea in ceata. Asa-i in marketing.

  Ne lamurim cu un exemplu:
  Sa presupunem ca un investitor cumpara o obligatiune de 1000 de RON cu cupon anual cu rata de 10%. Randamenul obligatiunii va fi dobinda care o returneaza impartita la valoarea initiala a obligatiunii. Deci dobinda la o rata de 10% ar fi 100 RON, randamentul rezultat fiind asadar 10% (100/1000).
  Daca valoarea obligatiunii scade la 50%, investitorul ar primit tot aceasi dobinda, pentru ca acesta se calculeaza din valoarea initiala, dar ar avea un randament de 100/500, adica 20%. Ceea ce este rau, pentru ca efectiv obligatiunea aia mai valoreaza jumatate din cat valora initial.

  Exista si formule si metode mai complexe de calcul, dar nu fac obiectul acestei explicatii.

 2. dantanasescu says:

  Totuşi, din articol nu reiese cum au votat grecii împotriva acestui jaf, pentru că ei au votat împotriva austerităţii, nu pentru încetarea acordurilor cu FMI şi renunţarea la euro. Dacă resping austeritatea înseamnă că trebuie să facă noi împrumuturi, pentru că altfel nu au cum să facă rost de bani pentru economie şi cheltuielile statului.

 3. xaeus says:

  Adancirea in imprumut nu ar fi solutie…ar duce spre inevitabil. Ca si cum am trata doar simptomele si nu cauza unei boli. Procedind asa, moartea e sigura. Solutia ar fi esalonarea imprumutului pe un timp suficient a.i. sa poata fi platit fara a distruge ce a mai ramas functional in tara. Taxarea corespunzatoare a turismului de asemenea ar aduge foarte multi bani la buget fara vreun impact negativ asupra nimanui. De fapt, taxarea activitatilor ce tin de turism aplicata la momentul potrivit (2008-2009) ar fi salvat Grecia la fel cum taxa pe mafie a salvat Italia. Nu in ultimul rand, tragerea la raspundere a vinovatilor (cum a facut Islanda) cel putin ar garanta tip suficient pentru plata datoriei. Cum ar fi ca fostul vice BCE sa aiba de cotizat cateva zeci de milioane de euro ? Pana la urma semnatura lui e pe imprumut.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s