Reguli esentiale de urmat pentru angajatii in capitalism


Deoarece companiile vin la noi doar pentru a jefui si a isi face treaba cu sclavi, mi se pare corect sa aiba si sclavii ceva contramasuri. M-am saturat de mult de capigtalismul lor.
Ca atare, va ofer un set de reguli de baza, pentru a va face viata mai usoara in cazul in care acordati prezenta intr-o companie ce functioneaza dupa reguli capitaliste:

1. Munca dauneaza grav sanatatii. E dovedit clinic, stiintific, practic. E un fapt incontestabil. Adica cu cat mai putin cu atat mai bine. Nu trebuie sa muncesti, ci sa acorzi prezenta. Pentru ca in Romania, cel mult asta se plateste. Daca vor munca, sa dea salariu ca-n tarile de top din UE, ca d-aia-s multi-poli-super-ultra-nationale. Asa ca, pentru un salariu de 10% din ala care-i in tarile de top din UE pe un post echivalent, eu acord doar prezenta. Daca mai doriti si altceva, ‘dragi’ corporatii, cotizati. Altfel, eject. Duceti-va in papadungezia, cu pseudo-investiile voastre cu tot.

2. Obiectivul angajatului ar trebui sa fie sa nu faca nimic. Exact. Cand ajungi sa nu faci nimic, inseamna ca ai facut asa de bine lucrurile incat nu mai necesita interventia ta decat foarte rar. Cand ajungi sa faci nimic vei beneficia si de promovari. In plus, trebuie sa fii mandru cand nu faci nimic si sa afirmi tot timpul asta, mai ales ca raspuns la intrebarea colegilor ‘ce mai faci’ ?

3. Nu lasa pe maine ce poti face poimaine. In capitalism nu se premiaza competenta, se premiaza vrajeala. Nu se premiaza productia, ci prezentarile in powerpoint care au cea mai frumoasa grafica si cele mai pe + cifre. Iar daca lasi o problema in pace, este foarte probabil ca ea sa dispara fara interventia ta. Daca te mananca undeva, s-ar putea sa strici si mai mult, iar cainii de pe langa abia asteapta sa iti sara la gat si sa arunce vina pe tine. Daca mai ai si un pic de diplomatie peste tactica asta, e totul ca si rezolvat.

4. Nu face tu ce poate face si altul. Lasa-l p-ala. Tu, eventual raporteaza la urma ca a fost facut ce trebuia facut. Conducerea e interesata daca s-a facut, nu de catre cine, nici atat de cum anume s-a facut. Asa ca, paseaz-o mai departe, ca asa-i in fotbal. Important e sa si eviti pasele inapoi. In atfel de situatii, procedezi ca la tenis: o lovesti cat mai tare si cu efect, sa nu mai fie returnabila.

5. Stai in pauza cat mai mult. De fapt, transforma prezenta ta la servici intr-o mare pauza. Ideal, vei fi continuu in pauza, exceptie fiind situatiile de extrema urgenta cand va trebui sa faci o ‘pauza de consultanta’. Evident, orice zi de prezenta, trebuie sa inceapa cu o pauza de suc/bafra/cafea/tigare/orice altceva, pauza sa fie. De asemenea, atentia mare la respectarea programului de lucru. Respecta intotdeauna finalul programului. Adica, in secunda in care s-a facut fix, rupe poarta. Daca cumva intarzii cateva minute…nu este ceva deloc rentabil, dar se poate regla: mai stai o ora suplimentara pana la urmatorul fix. Legal, orele suplimentare se platesc. Daca compania are o problema cu asta, exista actiuni legale de ‘reglare a directiei’. De asemenea, atrage-le atentia colegilor care intarzie la plecare ca nu respecta programul de lucru.

6. Nu arata nimic nimanui. Tot ce stii trebuie sa fie top secret. Lasa boivacii sa-i bata neuronul semidefect cu saptamanile, ca si-o merita. Daca ti se cer solutii, ofera-le variante si atat. Lasa-i pe sefi sa aleaga intre ele si lasa-i pe colegi sa le puna in aplicare. Este mai mult decat suficient faptul ca tu le-ai oferit acele solutii. Daca nu-s capabili sa le rezolve nici cand au solutia, isi merita soarta.

7. Nu te lua vreodata de cei de grad mic. Muncitorii nu-s de vina. Sunt de vina managerii, directorii sau altii cu titulaturi d-astea si cu salariu corespunzator care nu fac de fapt decat sa trimita mai departe ordine, ceea ce ar putea face si un sistem de e-mail. Alora le trebuie capete in gura, nu celor de jos. Asa ca, repsectati ierarhia: cu cat e mai sus, cu atat dati-i un cap in gura mai tare (explicatie pentru boivaci: la figurat, bineinteles). Atentie sa aveti casca in momentul aplicatii capului in gura, ca sa nu existe consecinte pentru voi. Cine pricepe bine, cine nu…sa sufere in continuare. Fara capete in gura nu se face ordine. Lumea nu mai intelege din argumente, iar argumentul suprem e capul in gura.

8. Cand e mult de treaba, ia-ti concediu. E chestie de baza, in legatura cu punctul 4. In cazul in care chiar trebuie rezolvat ceva mai complex si de durata, lasa-i pe aialalti sa munceasca. Stai frumos in concediu pana se termina treaba. Daca e ceva cu prelungiri, bagati si dvs. prelungiri cu un medical.

Primele 3 sunt reguli elementare, minimul necesar pentru a supravietui sistemului sclavagist din ziua de azi. Restul, ajuta semnificativ catre o cariere de succes.

Pe langa asta, mai exista si niste secrete de natura strategica, despre care voi vorbi poate cu alta ocazie.

This entry was posted in Mind Wars, Neutral Zone. Bookmark the permalink.

9 Responses to Reguli esentiale de urmat pentru angajatii in capitalism

 1. Marius says:

  Corect! ๐Ÿ™‚ cu o mica reformulare la punctul 1, respectiv impresia mea e ca in contextul dat e vorba de sclavie, nu de munca, astfel incat dupa mine, as reformula asa : “Sclavia dauneaza grav sanatatii…”., orice munca ca salariat = sclavie, sclavii fiind mai bine sau mai prost platiti (nu raportat la competenta/profesionalism, ci mai degraba in functie de ce pile au, ce noroc au, in ce tara traiesc, etc). Munca ca freelancer de ex : 3-4 ore/zi/saptamana ๐Ÿ™‚ sau munca de placere – in gradina proprie de exemplu nu e daunatoare sanatatii, ba dimpotriva as zice. Astept mai departe secretele strategice

  • xaeus says:

   Asa este, dar incercam sa subliniez ceva…si anume ca nu ne trebuie munca lor sclavagista…si mijloace de a sustine lejer existenta si a face ceva pentru folosul nostru, nu pentru aia care vor de fapt ca noi sa murim cat mai repede. Munca din gradina si orice alta activitate casnica se poate transforma foarte usor in placere. Motivatia ca ceea ce faci e ceva benefic conteaza extrem de mult.

   • NELU says:

    Buna. Se spune ca : “o randunica nu aduce primavara”, dar totusi ….motivatia, de care vorbesti, conteaza mai mult pt. cel / cei, care incearca (sa faca o schimbare, cat de mica…infima……”sa puna in miscare un fir de praf”, decat cei, care folosesc expresia (“o randunica nu aduce primavara”)

   • xaeus says:

    Daca o randunica nu aduce primavara, o nucleara aproape sigur aduce iarna. La servici 90% din statutul unui angajat nu e reprezentat de ce face practic ci de cu cine interactioneaza, cu ce idei vine si mai ales cine aude de ele. E clar ca fara ‘innovation’ esti mort in ziua de azi ca si companie, mai repede sau mai incet. Cine e in stare de asa ceva, cine e ne-formatat la creier si mai are un pic de creativitate, sigur va putea realiza multe lucruri benefice fara sa faca efectiv mai nimic.

 2. citadela says:

  N-as folosi termenul de sclavie, doar daca redefinim SCALVIA ca fiind altceva decit ceea ce initial a insemnat…si nu intram in detalii. Tragind la jug ca sclav, nu poti merge in weekenduri si concedii in Austria la schiat sau in plimbari prin Europa si in lume asa cum foarte multi. chiar zeci de mii de romani simpli angajati la patron o fac mai des decit s ar astepta cineva…asa ca eu as fi mai retinut.
  toate cele bune

  • citadela says:

   in rest, imi place!…asa este!
   Nu trebuie scapata nici o ocazie sa le o tragem si noi :)!

  • xaeus says:

   Sclavii de pe vremea imperiului Roman aveau zile libere in care beau si se distrau. Zilele libere erau castigate pe merit, ce-i drept, nu acordate tot timpul tuturor, dar existau. Daca comparam una peste alta conditiile, precum si rezultatele asupra fizicului si psihicului uman, nu prea gasim diferente.

 3. ghiaur says:

  basesculeeeeeeeeeeeeeeeeeee ne-ai vanduuuuuuuuuuuuuuuuuuut, jidanuleeeeeeeeeeeeeee

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s