DEX actualizat – risiponomie


Risiponimie (opusul cuviantului din dictionar Economie) – neologism

1. Risipa excesiva. Folosire nechibzuita a mijloacelor materiale sau banesti, nelimitata la strictul necesar în cheltuieli; neglijenta, lipsa de masura. Bani risipiti inutil datorita imposibilitatii de a rezista in fata publicitatii mincionase si a mijloacelor de propaganda.

2. v. structura.
Ansamblul activitatilor umane din sfera productiei, distributiei si consumului bunurilor materiale si serviciilor desfasurate avand ca scop producerea de masa monetara indiferent de consecinte, netinand cont de risipa de materiale si/sau de oameni.

Risiponimie nationala – totalitatea activitatilor si interdependentelor risiponomice la nivel macro- si microrisiponomic, coordonat în plan national prin mecanisme proprii de opresiune si dictatura cu scopul de a destabiliza si distruge infrastructura nationala si de a transforma oamenii in sclavi.

Risiponomie politica – stiinta rechizitionarii si administrarii unor resurse si mijloace limitate, pentru satisfacerea unor necesitati financiare nelimitate, ignorand orice consecinte.

Risiponomie de schimb – risiponomie în cadrul careia produsele muncii iau cu precadere forma de marfuri care au o calitate proasta, un pret foarte ridicat si/sau un termen de functionare predeterminat. Unele din aceste produse necesita achizitionare obligatorie, conform legilor risiponomice opresive.

Risiponomie de piata – forma de organizare si functionare a risiponomiei în care pretul, calitatea si volumul productiei depind, în principiu, de intelegeri de tip monopol, mita sau santaj.

Risiponomie subterana – tip de activitate ce are ca scop contracararea monopolului, fabricarea unor produse ieftine, durabile si de calitate, precum si evitarea platii impozitelor si taxelor abuzive si ilegale.

This entry was posted in Neutral Zone and tagged , , , , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s